Είναι ο Ανασχηματισμός η Λύση σε Κάθε Πολιτικό Πρόβλημα;

Πολύ συχνά η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Με το πέρασμα του χρόνου, είναι λογικό ότι τα πολιτικά πρόσωπα φθείρονται. Ιδιαίτερα στα χρόνια των Μνημονίων, όπου η οικονομική κρίση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, η αγανάκτηση των πολιτών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δεν είναι εφικτό φυσικά να αλλάζει η κυβέρνηση από την μία μέρα στην άλλη και πάλι να μπαίνει η νέα κυβέρνηση σε τροχιά φθοράς. Αυτό θα σήμαινε το απόλυτο χάος για την κοινωνία. Γι’ αυτό και όλοι οι πολίτες (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών) επιθυμούν την σταθερότητα.

Πώς λοιπόν μπορεί μία κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φθοράς; Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι, μα ένας φαίνεται να κυριαρχεί. Αυτός έχει το όνομα «ανασχηματισμός» και χρησιμοποιείται σχεδόν από κάθε κυβέρνηση σε κάποιο σημείο της θητείας της.

Τι Σημαίνει Ανασχηματισμός;

Δεν υπάρχει κάτι περίπλοκο στη δομή του ανασχηματισμού. Η κυβέρνηση μοιράζει διαφορετικά χαρτιά της τράπουλας, αναθέτοντας σε διαφορετικούς πολιτικούς το εκάστοτε Υπουργείο. Κάτι τέτοιο προφανώς και γίνεται για να επιτευχθεί ένας αέρας ανανέωσης στην κυβέρνηση – онлайн кредит. Παραδείγματος χάριν, ένας Υπουργός που έχει ψηφίσει πολλά νομοσχέδια με αρνητικό πρόσημο και ενδεχομένως έχει φθαρεί στην κοινή γνώμη, δεν μπορεί να παραμείνει σε θέση ισχύος.

Ως αποτέλεσμα, δίνει την σκυτάλη σε κάποιον άλλο πολιτικό. Η κυβέρνηση προσδοκά την ανανέωση των Υπουργείων, με την αντίστοιχη πίστωση χρόνου που είχε δοθεί από την αρχή. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρατείνει την περίοδο χάριτος που είχε λάβει αρχικά και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους πολίτες.

Ωστόσο, ο ανασχηματισμός δε λειτουργεί πάντοτε με θετικό τρόπο. Πολλές φορές οι πολίτες αγανακτούν και δεν αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί αρκετά. Αντιθέτως, θεωρούν πως ο ανασχηματισμός αποτελεί έναν φθηνό τρόπο ώστε να θολώσει η κυβέρνηση τα νερά και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες.

Είναι Λοιπόν Απαραίτητος ο Ανασχηματισμός;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση που να καλύπτει κάθε περίπτωση. Μερικές φορές ο ανασχηματισμός κρίνεται αναγκαίος, ενώ κάποιες άλλες φορές λειτουργεί περισσότερο αρνητικά από θετικά για την κυβέρνηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πολιτικό πρόσωπο έχει πραγματικά φθαρεί και είναι αναγκαία η αποχώρησή του. Με το πέρασμα του χρόνου οι πολιτικοί φανερώνουν τι πραγματικά έχει ο καθένας να δώσει σε μία συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός μπορεί να είναι εξαιρετικός σε ένα Υπουργείο, αλλά να αποδεικνύεται ελλιπής σε κάποιο άλλο. Όταν η κυβέρνηση το αντιληφθεί αυτό, είναι προτιμότερο να αντικαθιστά τον πολιτικό με κάποιον άλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ανασχηματισμός είναι, αν όχι αναγκαίος, ένα πολύτιμο όπλο στην φαρέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον απαιτούμενο σεβασμό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για αποπροσανατολισμός της πολιτικής γνώμης. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αξία του ανασχηματισμού αυτομάτως ακυρώνεται.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την αξία του ανασχηματισμού ως πολιτική πράξη ευθύνης. Αν και δεν είναι πανάκεια, μπορεί να αποτελέσει μια ωφέλιμη πηγή βελτίωσης της ποιότητας της διακυβέρνησης. Μέσω του ανασχηματισμού, έχει τη δύναμη η κυβέρνηση να αντιστρέψει ένα λάθος και να το μετατρέψει σε πλεονέκτημά της κι αυτό είναι σαφώς σημαντικό.