Η Μεσογειακή Κουζίνα Είναι Οικονομική ή Μας Βγάζει Εκτός Προϋπολογισμού;

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι μαγειρεύουμε με βάση τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής. Είναι αυτή η επιλογή η καλύτερη που θα μπορούσαμε να κάνουμε; Η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνούν με την παραδοχή ότι η Μεσογειακή κουζίνα αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή διατροφή. Συνεπώς, είναι προς όφελός μας να επιλέγουμε τέτοιες συνταγές και να μην προτιμάμε πιο παχυντικές εναλλακτικές. Ωστόσο, σχετικά με το κόστος τι συμβαίνει; Η Μεσογειακή κουζίνα είναι ιδανική, όταν τα χρήματα δεν είναι άφθονα (Finland);

Ένα από τα βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής είναι η χρήση των λαχανικών και των φρούτων. Πιο συγκεκριμένα, στις χώρες της Μεσογείου χρησιμοποιούνται φρούτα και λαχανικά εποχής. Η εποχικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε μία κουζίνα όπως η Μεσογειακή. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι άφθονα στην αγορά. Γι’ αυτό και συνήθως είναι αρκετά οικονομικά. Αν δεν προτιμηθούν προϊόντα εκτός εποχής, τότε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σίγουρα προσιτές λύσεις σε θέμα προϋπολογισμού.

Προχωρώντας, το ελαιόλαδο πρόκειται για την κύρια λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται στη Μεσογειακή διατροφή. Αν και σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται ως οικονομικό το ελαιόλαδο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή. Καθώς στην Ελλάδα παράγεται ελαιόλαδο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, είναι μοναδικό το προνόμιο που έχουμε όλοι να τρεφόμαστε υγιεινά και με έντονη γεύση.

Εκτός από λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο, στη Μεσογειακή κουζίνα θα βρούμε όσπρια και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, κρέας και πουλερικά σε μέτρια ποσότητα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, δημητριακά και σιτηρά ολικής αλέσεως. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη Μεσογειακή κουζίνα ιδανική επιλογή διατροφικά για κάθε άτομο. Είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες, είτε για άτομα με προβλήματα υγείας είτε για όσους έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και απαιτήσεις, αυτή η κουζίναι προσαρμόζεται εύκολα.

Αναφορικά με το κόστος, δεν υπάρχει κάποιο προϊόν που να βγάζει τη Μεσογειακή διατροφή εκτός προϋπολογισμού. Αν και υπάρχουν πολλές επιλογές προϊόντων, οι πιο πολλές είναι προσιτές σε οικονομικό επίπεδο. Βέβαια, αν κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ακριβά προϊόντα, αυτό είναι εντελώς προσωπική του επιλογή. Για παράδειγμα, το φιλέτο μοσχαριού είναι πιο ακριβό από το μπούτι κοτόπουλο. Αντίστοιχα, υπάρχουν ακριβά ψάρια και θαλασσινά, όπως και πιο οικονομικές επιλογές.

Γενικότερα, είναι κανόνας πως οι εισαγωγές προϊόντων καθιστούν το κόστος απαγορευτικό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ καλύτερο να μαγειρεύουμε με τοπικά προϊόντα και με βάση την εγχώρια παραγωγή. Μια τέτοια επιλογή μειώνει το κόστος για τη Μεσογειακή κουζίνα. Κι αυτό ταυτόχρονα ενισχύει τις γεύσεις, καθώς η φρεσκάδα είναι βασική προϋπόθεση για το γευστικό αποτέλεσμα.

Επομένως, η απάντηση για τη Μεσογειακή διατροφή είναι θετική ως προς την οικονομία στη γαστρονομία. Αποτελεί μια οικονομική εναλλακτική, η οποία παράλληλα διατηρεί την εξαιρετική γεύση της. Και με τις σωστές επιλογές, τα έξοδα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλες κουζίνες. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι στη χώρα μας επιλέγουν αυτό το πρότυπο μαγειρικής και γαστρονομικής επεξεργασίας pikavippi luottotiedottomalle.

Μην απορείτε λοιπόν για το μεγαλείο της Μεσογειακής κουζίνας. Συνδυάζοντας γεύση, ποιότητα, τιμή και υγιεινά διατροφικά χαρακτηριστικά, πρόκειται πραγματικά για την ιδανική επιλογή στην Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου!